Lokalpolitik

Motion – Kostnadsfria mensskydd på kommunens skolor

Kostnadsfria mensskydd på kommunens skolor

 

De allra flesta kvinnor får sin första mens i tonåren och har den under en stor del av livet. Mens har länge varit ett tabu som många gånger fyllts med skam. Vi lever i en tid när det borde vara en självklarhet att frågan om kostnadsfria mensskydd i skolan finns med på den politiska dagordningen. Skottland har redan infört gratis mensskydd i skolan och frågan har nu även lyfts i Sverige. Det är hög tid att frågan lyfts i Köpings kommun.

Detta är både en klassfråga och en jämställdhetsfråga. Ingen ung tjej ska behöva missa skolan för att hon inte har råd med mensskydd och är orolig att mensen blöder igenom. Hur mycket mensskydd någon behöver under sin menstruation ser olika ut, liksom hur ofta mensen kommer, men säkert är att unga tjejer och kvinnor som får mens måste bekosta det själva, oavsett familjens ekonomiska förutsättningar. Menstruation är biologiskt och inte något som flickor och kvinnor kan välja bort. 

Vänsterpartiet är ett parti som står för ett jämlikt samhälle och motionen är en del i att bekämpa barnfattigdom. Det ska aldrig få vara en ekonomisk fråga för unga tjejer om de har eller inte har tillgång till mensskydd. Vi vill därför se kostnadsfria mensskydd i Köpings kommuns grund- och gymnasieskolor. 

Vänsterpartiet föreslår kommunfullmäktige att besluta:

att Köpings kommun utreder hur man kan erbjuda elever i grundskola och gymnasium kostnadsfri utdelning av mensskydd.

Kopiera länk