Lokalpolitik

V+S+M+L i Köpings kommun

Kära Vänstervänner,

visst svider det i hjärtat att inse att vi står inför ett borgerligt samarbete här i kommunen. Väljarna har sagt sitt, vilket lämnar oss i ett främmande (och lite skrämmande) politiskt landskap, precis som i resten av landet. Något vi är så illa tvungna att förhålla oss till, oavsett om vi vill det eller inte.

Vi försattes i en sits där vi hade att välja mellan att ideologiskt hålla högern på längsta möjliga avstånd, eller att strategiskt kunna påverka politiska beslut även i framtiden. Det var inget lätt beslut, då det strategiska alternativet innebar samarbete med partier som rent ideologiskt står långt ifrån oss och våra värderingar. Efter långa diskussioner blev dock utgången att vi tackar ja till att ingå i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna.

Genom att göra detta får vi möjlighet att behålla i stort sett samma inflytande som vi haft i tidigare samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Om vi valt att tacka nej hade vi förlorat både ordförandeposter, kommunalråd och plats i Kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi hade även fått minskat inflytande i samtliga nämnder, och dessutom stängts ute från viktiga budgetförhandlingar. Något som kan tyckas bakvänt, då vi är det enda partiet i sittande majoritet som inte tappat ett enda mandat.

Priset vi får betala är en smärre omfördelning i budgeten som lagts av den gamla majoriteten. Vi måste även finna oss i att säga ja till eventuell etablering av friskola, förutsatt att något företag vill starta en sådan i Köping, samt att den tillför något nytt. Alltså att den har en profil eller inriktning som kommunens egna skolor inte kan erbjuda.

I övrigt innebär samarbetet INTE att vi plötsligt ska börja föra borgarnas politik, utan från varje plats vi besitter ska det drivas vänsterpolitik, precis som förut. Och när vi ändå bitit i det sura äpplet kan vi väl passa på att konstatera att den här majoriteten även är ett sätt att hålla nere rasisternas inflytande i kommunpolitiken.

Trots att vi inbördes har lite olika syn på hela situationen, är vår förhoppning att vi som förening klarar av att stå starka tillsammans och göra det bästa av det vi har.

I väntan på varmare vindar/Styrelsen

Kopiera länk