Landstingspolitik

Vänsterpartiet Västmanlands valkonferens 2018

Lördagen 2018-02-03 höll Vänsterpartiet i Västmanland sin valkonferens. 33 ombud från de olika kommunerna i länet samlades på Björnögården utanför Västerås, för att fastställa våra region/landstingslistor och riksdagslistor.

Mingel före mötet.

Vi i Köping fick skicka fem ombud. Antalet ombud varje förening får skicka beror på hur många medlemmar partiföreningen har. Köping representerades av Hans-Olov Sjölund, Helen Lindblom, Håkan Eklund, Lena Enkvist och Eva Enqvist-Olsson. Eva gick in som ersättare för Eeva-Liisa Björn, som hade förhinder. Vi hade även med oss Andreas Trygg (gruppledare) och Stefan Lundborg (ordförande) som sällskap och åhörare.

Mingel före mötet.

Ordförande var Xamuel Gonzalez, politisk sekreterare i Vänsterpartiet Dalarna och Linn Wegemo, ordförande i Västmanlands distriktstyrelse. Sekreterare var Heidi Maria Wallinder och Sofia Telfer.

Xamuel, Linn, Heidi Maria och Sofia längst fram.

Mötet började med att fastställa det regionalpolitiska programmet. Det gick fort, eftersom det var ett bra program var det inga problem för oss ombud att godkänna det. Programmet kommer att publiceras på hemsidan så fort det är möjligt.

Full koncentration.

Att ta fram vår riksdagslista gick också fort. Vi i Köping är extra stolta över att ha vår Andreas Trygg på en andraplats. Första platsen gick till Vasiliki Tsouplaki från Västerås. Vasiliki är en väldigt duktig politiker, som redan hösten 2017 fick hoppa in i riksdagen. Köpings styrelse skickar ett stort grattis till Vasiliki och önskar henne lycka till. 

Andreas Trygg, nummer två på Västmanlands riksdagslista.

Regionlistan, eller landstingslistan som den hette förr, tog längre tid att få fram. Vi har helt enkelt så många duktiga, driftiga och bra människor som vill representera oss, så att det blir konkurrens om platserna. Det är ett angenämt problem. Det skulle ha varit tråkigare om vi hade fått tjata på folk för att få dem att anmäla sig.

Vasiliki Tsouplaki och Johanna Ritvadotter. 1:a på riksdagslistan och 1:a på regionlistan. (Foto använt med tillstånd av Linn Wegemo)

Vi från Köping och KAK hade gärna velat se flera representanter från vår region högre upp på listan, men nu blev det inte så. Vi hade demokratiska omröstningar för att färdigställa vår lista, och det är viktigare än att vi fick exakt som vi ville. Vi gjorde så gott vi kunde för att medborgarna i KAK ska få det så bra som möjligt. Köpings styrelse är säkra på att vi har bra människor på regionlistan, och vi är glada att det finns så många intresserade och duktiga politiker i vår region.

  1. Som första namn på listan har vi Johanna Ritvadotter från Sala. Johanna är gruppledare i Sala och har stor erfarenhet av HBTQ-frågor. Hon har suttit i regionfullmäktige sedan 2014, och är ordförande för Sala Pride. Ett stort jättegrattis Johanna, och lycka till!
  2. Nummer två på listan blev Hans Jansson från Västerås. Hans är en mycket erfaren och kunnig politiker. Han är gruppledare för regiongruppen, vice ordförande i regionstyrelsen och ledamot i samverkansnämnden Uppsala-Örebro.
  3. På tredje plats finns Heidi Maria Wallinder, Västerås. Heidi Maria är politisk sekreterare åt både regiongruppen och partidistriktet.
  4. Plats fyra på listan gick till Fredrik Stockhaus, Västerås. Fredrik sitter i distriktstyrelsen, och har en bakgrund inom kommunpolitiken i Hofors.
  5. På plats fem finner vi Pratima Åslund, Norberg. Pratima är aktiv inom kommunpolitiken i Norberg, och har tidigare erfarenheter av landstingspolitik.
  6. Niklas Strand, Västerås
  7. Felicia Granath, Västerås
  8. Dan Karlsson, Arboga
  9. Maja Garpelin, Västerås
  10. Peter Berg, Surahammar

Totalt genomfördes 18 slutna omröstningar, varav fyra i en andra valomgång. Den här mandatperioden har Vänsterpartiet sex mandat i regionfullmäktige, samt fyra ersättare.

Vår ordförande i Köping, Stefan Lundborg, finns på plats 16. Stefan är ensam representant från Köping på listan.

Styrelsen i Köping skickar ett stort grattis och lycka till, till alla våra valda representanter! Nu hoppas vi på många röster i valet i september, så att så många som möjligt på våra listor kommer in på en plats i riksdag och region.

/Helen Lindblom, styrelsen i Köping

Kopiera länk