Debattartiklar

Debattartikel: Ökad rättvisa i skolan

Angående nyhetsartikeln ”Barnfattigdom ska inte sätta hinder för skidresor” (1/2). Scheeleskolans rektor Tomas Ekholm är förvånad över beslutet som togs i Köpings kommunfullmäktige (28/1) om förbud mot att skolan tar ut avgifter för aktiviteter.
Jag tycker att det var ett alldeles utomordentligt bra beslut. Ingen elev ska behöva vara ledsen för att han eller hon inte kan delta i en aktivitet på grund av av att man inte har råd. Jag tycker vidare att det är bra att vi även intar en striktare attityd än den som uttalas i skollagen nämligen att man får ta ut en mindre summa, 100 kronor.
100 kronor för den familj där båda har arbete, heltid, två löner att leva på är det säkert en mindre summa. Men det finns många i samhället som är arbetslösa, har sjukbidrag eller försörjningsstöd, ensamstående för dem kan en hundralapp var mat för flera dagar eller något i klädväg.  Tomas Ekholm anser att det är en orimlighet att uppnå en rättvis och likvärdig skola. Kanske är det så, oftast beror det ju på vilka förutsättningar man har.
Jag tycker i alla fall att vi måste sträva efter det, och en av de åtgärder som vi kan göra är att inte ta ut avgifter för skolaktiviteter.
Jag tror nämligen att de som har råd att följa med på skidresa också är de som åker skidor även utan skolans arrangemang. Vidare läser jag att rektorn för Scheeleskolan lovar ”ta höjd” i sin budget för att kunna erbjuda alla elever att resa till skidbacken även i framtiden. Jag antar att det som skolan kommer att stå för är resan och liftkortet. Det är ju mer som behövs för en skidutflykt, utrustning och mat för dagen.
Alla barn har inte föräldrar som har råd med denna extra utgift. Det blir flera elever som tvingas avstå av ekonomiska skäl. Jag är stolt över att Köpings politiker har tagit beslut om att förbjuda avgifter i skolan. Jag är stolt över att vår gruppledare Andreas Trygg (V) tog initiativet till denna motion.

Yvonne Blücher (V)

Köping

Kopiera länk