Lokalpolitik

Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot, besökte Köping.

Den 2/11 2016 fick vi i Köping besök av Mia Sydow Mölleby, som är gruppledare i riksdagsgruppen och sitter i konstitutionsutskottet. Mia kommer ursprungligen från från Hallsberg. Det är alltid lika roligt att träffa våra kompetenta riksdagsföreträdare.

klar-0c2f572c-a7ce-4f39-8ea9-9a758a01680c_320

Mias uppdrag var att besöka bra fungerande offentlig verksamhet som en uppstart för kampen mot vinster i välfärden.

De som tog emot Mia var Stefan Lundborg, ordförande i Köpings styrelse, Birgitta hedblom, ordförande i distriktsstyrelsen, och Margareta Cannerfors, politisk sekreterare i Västmanland. Andreas trygg, gruppledare i Köping, var med under en del av dagen.

Den första verksamheten som besöktes var SFA, svenska för akademiker med medicinsk bakgrund. Tandläkare, apotekare, läkare, sjuksköterskor, två veterinärer och en barnmorska får ett snabbspår i Köping för att så småningom komma vidare och få arbeta i sina yrken. Hittills har 37 personer slutfört utbildningen och fortsatt vidare.

 

Nästa besök var Lagunen, kommunens hem för ensamkommande flyktingungdomar/barn. Man fick en rundtur i lokalerna och eftersom det var lov var killarna lediga. Vi hade en lång och intressant pratstund om verksamheten. Man var mycket nöjd med verksamheten och samarbetet med gymnasieskolan och andra aktörer för att allt ska fungera. Svårigheter var att rekrytera rätt personal med goda kunskaper, rätt attityd och gärna språkkunskaper i arabiska eller främst dari (vilket talas bla i Afghanistan).

Under dagen hann gruppen även med ett kort besök på Museet där boxningsklubben har en utställning. På bild fanns en ung Peter Eklund, boxningstalang och numera politisk sekreterare med miljöfrågor som specialitet. Han arbetar i Stockholm åt partiet och bor i Köping.

 

Sista punkten var ett möte i partilokalen där en liten nätt skara hade mött upp efter kort varsel om möte.

klar-14962219_10155244973712069_1030520296_n

Mia talade på kvällen om utredningen om vinster i välfärden som presenteras den 8 nov av Ilmar Reepalu. Att frågan om vinster i välfärden tas med i förhandlingarna var en förutsättning för att Vänsterpartiet ska vilja förhandla om budgeten med regeringen. Här är ju ett avgörande vägval om vi vill ha vinster i välfärden. Om det ska vara möjligt att tjäna storkovan på sjuka, mormor, barn och barnbarn eller ej. Vi vill ju ha ett solidariskt samhälle som hjälper den som är i svårigheter och inte skapar miljonärer på våra skattepengar. Den här utredningen sätter våra värderingar i centrum.

Partiets kampanj nu om vinster i välfärden är för att hålla frågan levande. Vi vill utveckla välfärden med god kvalité för alla. Vi är t ex det enda landet i världen där det är möjligt att göra stora vinstuttag i skolan. Välfärden ska vara för den som behöver den. Den ska vara ett sätt att hålla ihop samhället, både starka och svaga måste få finnas. Varje skattekrona till välfärden ska användas till att bygga upp välfärden, inte till att bygga in skillnader mellan människor i Sverige. 

 

Kopiera länk