Debattartiklar

Jan Fransson: Protestera mot bolagens höga utdelningar!

DEBATTARTIKEL PUBLICERAD I BBL/ARBOGA TIDNING 10-01-27

Det är med bestörtning jag tagit del av pressens uppgifter om att en del bolag har tankar på att betala ut höga ersättningar till ex. aktieägare. Enligt Svenska Dagbladet i lördags (16/1) handlar det bl.a. om utdelningar från  AstraZeneca på 24 miljarder, Hennes/Mauritz 13,2 miljarder, TeliaSonera 9 miljarder, Nordea 8,3 miljarder och Ericson 6,1 miljarder. Fjolårets inställning att slopa eller sänka utdelningarna är som bortblåsta. En del av dessa bolag tex Sony/Ericson i Gävle  har ju även sagt upp personal.

LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin utrycker det klart genom att säga” Det är upprörande och väldigt kortsiktigt tänkande” och hon säger vidare att ”Man varslar och kräver att lönerna ska frysas, samtidigt sockrar man rejält till aktieägarna.”

Är vi inte inne i en ekonomisk kris? Den verkar varken gälla eller drabba alla.

Samtidigt uppvaktar de fackliga huvudorganisationerna LO, TCO och SACO med massivt stöd av sina medlemmar den högerledda moderatregeringen med krav på höjning av A-kassas tak. Idag får de ut innan skatt 14 960 kr i månaden vilket motsvarar 80 % av taket på 18 700 kr per månad. Idag tjänar 75 % av alla löntagare mer än detta tak och får därmed inte ut 80% av lönen i arbetslöshetsförsäkring.

Med stor säkerhet kommer regeringen att avvisa dessa krav. En rödgrön regering hade tänkt annorlunda.

Jan Fransson, vänsterpartist i Köping

Kopiera länk